18 Νοε 2012

Ελληνικός Στρατός: Μηχανοκίνητα ΚΨΜ, τσιγάρα, κρουασάν ή… γυμναστική;


Κάποτε η θητεία στις Ένοπλες Δυνάμεις θεωρούταν ότι σκληραγωγεί τους άντρες. Σήμερα αυτό έχει καταντήσει περισσότερο ως θεωρητική προσέγγιση κάποιων πραγμάτων στα περί θητείας. Ιδιαίτερα ο Ελληνικός Στρατός, έχασε αρκετά από τα περί επιχειρησιακής αντίληψης.


Αυτό είναι κάτι που μπορεί να το δει κάποιος παραδείγματος χάρη στις ασκήσεις. Αντί να μοιραστούν τρόφιμα εκστρατείας (το γνωστό πακέτο 4Β), το πρώτο πράγμα που θα ενδιαφέρει είναι η παραγωγή συσσιτίου. Δε αναφέρουμε ότι πρέπει να ασκηθούν και τα στοιχεία ΔΜ των μονάδων, αλλά ότι στο πλαίσιο της εκπαίδευσης, οι στρατιώτες να μάθουν να λειτουργούν σε συνθήκες επιχειρήσεων. 

Ένα άλλο βασικό στοιχείο είναι ότι η γυμναστική, πλην ορισμένων μονάδων (κυρίως των Ειδικών Δυνάμεων, με όσους συμμετέχουν σε αυτήν), είναι ένα κάτι πολύ απόμακρο. Όπως πολλά πράγματα, υπάρχει στο πρόγραμμα, υπάρχουν εγκύκλιοι για διεξαγωγή της, αλλά υπάρχουν άλλα σημαντικότερα πράγματα. Έλλειψη χώρων άθλησης, κλειδωμένο γυμναστήριο για να μη χαλάσουν τα όργανα ώστε να συνεχίσει να υπάρχει τυπικά, η ανωτερότητα της επιθεώρησης έναντι όλων των άλλων, είναι μερικές από τις αιτίες που η γυμναστική είναι ανύπαρκτη στον ΕΣ.

Η δικαιολογία της μηχανοκίνησης είναι ένας ακόμα παράγοντας. Από τότε που τα τάγματα του ΕΣ έγιναν κατά βάση μηχανοκίνητα, η γυμναστική έγινε μάλλον «εχθρός». Αφού είναι μηχανοκίνητοι οι σχηματισμοί, δεν θα χρειαστεί να περπατήσουν. Αυτή είναι η λογική που επικράτησε. Και κάπου ανάμεσα σε αυτά παραμελήθηκαν πολλά άλλα πράγματα. Η τήρηση πορείας, η σωστή πορεία σε διάφορους σχηματισμούς, η εκτέλεση περιπόλων, η οργάνωση ενεδρών, η αντοχή σε πορείες και φυσικά η γνωριμία του στρατιώτη με τα ατομικά και ομαδικά υλικά. Κάπου εκεί θα έβγαιναν και τα πολύ σοβαρά προβλήματα με τις εξαρτήσεις, το Μ71, τα κράνη, τα άρβυλα, τα τζάκετ, την έλλειψη σακιδίου και πάρα πολλά άλλα.

Κάπου ανάμεσα στα παραπάνω και στα της εκπαίδευσης, είναι γνώριμη η παρουσία του ΚΨΜ ακόμα και στις βολές. Να παραδεχτούμε βέβαια, ότι με τα λεφτά του ΚΨΜ οι μονάδες έχουν κάποια έσοδα με τα οποία μπορούν να βελτιώσουν πράγματα, λόγω περικοπών εδώ και πολλά χρόνια, όχι μόνο λόγω της κρίσης. Όταν αγοράζονταν πανάκριβα οπλικά συστήματα, χωρίς ολοκληρωμένη στρατηγική, και κάποιοι ζητούσαν περικοπές στην άμυνα, ο λαϊκισμός των γνωστών κομμάτων μεταφράστηκε σε άμεσες περικοπές στα λειτουργικά έξοδα των μονάδων. Εξάλλου και οι επιθεωρήσεις των υπουργών και συνεπαγόμενα και κάποιων ανωτάτων, εστιάζουν αποκλειστικά στην κατάσταση στους θαλάμους και στα μαγειρεία. Φυσικά, πάντοτε στα «καλύτερα» στρατόπεδα και στα «καλύτερα» φυλάκια. Για την επιχειρησιακή κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων, διοργανώνονται οι επιδείξεις των ειδικών δυνάμεων. Αλλά οι ειδικές δυνάμεις, όσο καλές κι αν είναι, δε φέρνουν από μόνες τους το αποτέλεσμα ενός πολέμου.

Επανερχόμενοι στα όσα αναφέραμε, η παρουσία του ΚΨΜ ακόμα και στις βολές είναι, μεταξύ άλλων, και μια υπενθύμιση ότι το ατομικό παγούρι των 0,75ml δεν επαρκεί για τις κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας. Αν στον πόλεμο δεν πεθάνει κάποιος από τα εχθρικά πυρά, θα πρέπει να πεθάνει από τη δίψα… Κι αυτό γιατί ο ΕΣ, λόγω έλλειψης γνωριμίας με τα ατομικά του υλικά, δεν έμαθε ακόμα τα υδροδοχεία πλάτης με χωρητικότητα 2 ή 3 λίτρων νερού. Όπως και το Μ71 που φέρει κάποιος στις βολές είναι γεμάτο με το γνωστό χαρτόνι και τα βασικά υλικά και όχι με κάποιο είδος τροφίμου.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, η θητεία έγινε συνώνυμη και με την προσθήκη σωματικού βάρους…

Ας δούμε και το πως ο Αμερικανικός Στρατός μελετάει βελτιώσεις στον τομέα αυτό, αντί να κάθεται άπραγος, λέγοντας ότι έχει εκδώσει εγκυκλίους και εγχειρίδια, όντας τυπικά, και μόνο τυπικά, ορθός.

Ο Επιλοχίας του Αμερικανικού Στρατού, Ρέυμοντ Τσάντλερ, ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του στο Facebook ότι, ο Στρατός διέταξε την αναθεώρηση του Προγράμματος Κατάρτισης Εκπαιδευτών Γυμναστών (Master Fitness Trainer Course). Πρόκειται για το πρόγραμμα μέσα από το οποίο στελέχη εκπαιδεύονται στην παροχή γνώσεων στον τομέα της εκγύμνασης και της φυσικής κατάστασης. Στόχος του Αμερικανικού Στρατού είναι να υπάρχει ένας εκπαιδευτής φυσικής αγωγής σε κάθε λόχο. Εξάλλου, όπως είπε ο Ρ. Τσάντλερ, «η υπηρεσία στον Αμερικανικό Στρατό δεν είναι μέρος για ανθρώπους της πολυθρόνας».

Μέσα από το πρόγραμμα εκπαίδευσης, οι εκπαιδευτές φυσικής αγωγής μαθαίνουν πως να συμβουλεύουν τους στρατιώτες σε διάφορα επίπεδα φυσικής κατάστασης και να φροντίζουν τον εαυτό τους τις περιόδους μεταξύ των ιατρικών εξετάσεων στις οποίες υποβάλλονται. Οι πρώτοι απόφοιτοι της πιλοτικής σειράς του προγράμματος αποφοίτησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η συνέχισή του θα γίνει μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, οπότε και θα αρχίσει να επαναξιολογείται με βάση τις κριτικές που θα κάνουν οι νέοι εκπαιδευτές φυσικής αγωγής των λόχων.

Ο κύριος αντικειμενικός σκοπός του προγράμματος είναι να δώσει στους διοικητές λόχων στελέχη τα οποία θα αναπτύξουν το πρόγραμμα γυμναστικής τους, σύμφωνα με τις αποστολές που θα αναλάβουν. Ταυτόχρονα, θα μειώνονται οι τραυματισμοί, κυρίως μέσω της πρόληψης, της γενικής βελτίωσης της φυσικής κατάστασης και της αντιμετώπισης προσωπικών προβλημάτων υγείας.

Ο ρόλος τους βέβαια δεν θα περιοριστεί στα παραπάνω. Οι εκπαιδευτές θα έχουν λόγο και στη γενικότερη φυσική κατάσταση των στελεχών, η οποία εξαρτάται όχι μόνο από την εκγύμναση, αλλά και από την παροχή συμβουλών στα θέματα διατροφής, στα ζητήματα ύπνου, στην αποθεραπεία και στη γενικότερη επιστήμη της φυσικής αγωγής.

Ο Αμερικανικός Στρατός ελπίζει να πιστοποιήσει 6.000 ειδικούς εκπαιδευτές μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Αρχικά θα κατανεμηθεί ένας σε κάθε τάγμα και όσο αυξάνονται οι απόφοιτοι, θα υπάρξει ένας σε κάθε λόχο. Προτεραιότητα στην αποδοχή στο ειδικό πρόγραμμα θα έχουν οι υψηλόβαθμοι υπαξιωματικοί και οι κατώτεροι αξιωματικοί (αυτοί δηλαδή που έχουν καθήκοντα σε λόχους). Για να γίνουν δεκτοί θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει υψηλή βαθμολογία στις εξετάσεις φυσικής αγωγής, αλλά και υψηλή βαθμολογία στις εξετάσεις Γενικών Γνώσεων.

Βλέπουμε λοιπόν ότι, υπάρχει ολική προσέγγιση στο ζήτημα για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της υγείας των στελεχών. Εξάλλου δεν είναι λίγα τα προβλήματα στη μέση ή στις κλειδώσεις τα οποία εμφανίζουν τα διάφορα στελέχη και ειδικά οι κληρωτοί, ή όπως φαίνεται, η έλλειψη ύπνου (στον ΕΣ λόγω υπερβολικών υπηρεσιών σκοπού) έχουν αντίκτυπο στη φυσική κατάσταση. Εξάλλου πως να τρέξει κάποιος στην πρωινή γυμναστική με δύο ή τρεις ώρες ύπνο το βράδυ;

Οι λύσεις που μπορούν να προταθούν είναι πολλές. Απλά θα αναφέρουμε μερικές:
- Βελτίωση των επανδρώσεων με συγχώνευση στρατοπέδων.
- Πραγματική εφαρμογή του προγράμματος εκγύμνασης.
- Αξιοποίηση των αποφοίτων των τμημάτων ΤΕΦΑΑ, ακόμα και με παροχή κινήτρων, ώστε να υπάρχει τουλάχιστον ένας απόφοιτος σε κάθε μονάδα.
- Επαναφορά των πορειών σημαντικών αποστάσεων ακόμα και στα μηχανοκίνητα τάγματα.
- Έμφαση σε επιχειρησιακά ζητήματα, όπως η εκγύμναση, και όχι εγκλωβισμό στην καθημερινή διαχείριση των υποθέσεων της μονάδας ή σε τυπικότητες (βλέπε λογικές ΚΨΜ).
- Πραγματικός έλεγχος μέσω των εξετάσεων φυσικής κατάστασης και όχι βαθμολόγηση μέσω… τηλεφώνου.

Το κυριότερο. Το παράδειγμα του Αμερικανικού Στρατού δείχνει και μια άλλη διάσταση. Τη σημασία του λόχου και την ανάθεση, επιτέλους, σε αυτούς σημαντικού μέρους της εκπαίδευσής τους. Είναι ανούσιο και αστείο, αλλά σύμφωνο με τα πρότυπα «ανούσιας τυπικότητας» του ΕΣ, η εκπαίδευση που γίνεται από τη μονάδα στο σύνολό της. Κάθε πρωί, μετά την αναφορά αποσπώνται οι έχοντες υπηρεσίες και μένουν κάποια άτομα για εκπαίδευση σε κάποια αντικείμενα. Η μονάδα δεν κοιτάει, ούτε γνωρίζει, ποιος έχει εκπαιδευτεί σε τι. Απλά εφαρμόζεται το πρόγραμμα εκπαίδευσης, το οποίο στην πραγματικότητα δεν έχει καμία αξία. Κάποιος μπορεί να έχει περάσει την ίδια εκπαίδευση πολλές φορές και κάποιος άλλος μία ή δύο.

Αν δινόταν στο λόχο η εκπαίδευση, η διοίκησή του και οι διμοιρίτες θα γνώριζαν ποιος ξέρει τι και πόσο καλά. Με κλάσεις μικρότερου μεγέθους, κάποια πράγματα είναι ευκολότερα και ουσιαστικότερα. Ας ελπίσουμε σε αναθεώρηση κάποιων πραγμάτων.
Πηγή www.defense3.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου