17 Δεκ 2012

H Ελληνοτουρκική σύγκρουση για την ΑΟΖ


Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ που παρατηρείται στην απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει θέμα καθορισμού αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) στο Αιγαίο έχει όνομα και λέγεται Τουρκία. Το επιχείρημα ότι... «η Ελλάδα θα ανακηρύξει ΑΟΖ την κατάλληλη ώρα» μεταφράζεται ότι «θα ανακηρύξει ΑΟΖ όταν αισθανθεί δυνατή να το πράξει». Και αυτό προϋποθέτει ότι θα πρέπει να είναι στρατιωτικά έτοιμη να αντιμετωπίσει τους «τουρκικούς τσαμπουκάδες» που αναμένονται.


Στον χάρτη που έχουν δημοσιοποιήσει οι καθηγητές Μάζης και Σγουρός απεικονίζεται με μπλε χρώμα η ελληνική αποκλειστική οικονομική ζώνη και με κόκκινο η τουρκική. Υπό φυσιολογικές συνθήκες και με έναν... κανονικό γείτονα, η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να είχε την παραμικρή ανησυχία, αφού αυτός είναι ο χάρτης της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου. Όμως, ούτε οι συνθήκες είναι κανονικές ούτε ο γείτονας... φρόνιμος. Το υπουργείο Εξωτερικών μπορεί να επαναλαμβάνει το επιχείρημα περί «κατάλληλης ώρας», στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας όμως προετοιμάζονται εδώ και καιρό για να υποστηρίξουν την απόφαση καθορισμού ΑΟΖ από την Ελλάδα, όποτε αυτή προκύψει.

Στο ΓΕΕΘΑ υπάρχουν συγκεκριμένα και εναλλακτικά σχέδια αντιμετώπισης ελληνοτουρκικής κρίσης. Τα περισσότερα από αυτά έχουν να κάνουν με την εκδήλωση κρίσης στο Αιγαίο, με πιθανότερο σημείο εκδήλωσης αυτής της κρίσης την περιοχή του Καστελόριζου. Μια περιοχή εξαιρετικά κοντά στις τουρκικές ακτές, κάτι που κάνει εξαιρετικά δύσκολη την υπόθεση στρατιωτικής κάλυψής του. Δεν είναι μυστικό ότι για το Καστελόριζο υπάρχει διαρκής και μεγάλη ανησυχία.

Τους τελευταίους μήνες και παρά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι εντυπωσιακός ο αριθμός των ξαφνικών ασκήσεων που έχουν διαταχθεί από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο. Κι όταν λέμε ξαφνικές, το εννοούμε. Ακόμη και μέσα στη νύχτα ο Α/ΓΕΕΘΑ έχει διατάξει ενεργοποίηση των Δυνάμεων Ταχείας Αντίδρασης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και οι χρόνοι αντίδρασης κυριολεκτικά... χρονομετρούνται! Οι ασκήσεις προέβλεπαν φόρτωση οπλισμού και προσωπικού σε ταχύτητες αστραπιαίες και μεταφορά σημαντικών στρατιωτικών δυνάμεων με εναέρια μέσα σε απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου. Η άσκηση αυτή έγινε αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες με απαίτηση κάθε φορά ο χρόνος αντίδρασης να είναι όλο και μικρότερος. Το σενάριο, αν και δεν ανακοινώνεται, δεν μπορεί να είναι άλλο από επιχείρηση ανακατάληψης περιοχών που έχουν καταληφθεί από εχθρικές δυνάμεις.

Στην Πολεμική Αεροπορία ακολουθείται η ίδια πρακτική, με τις πολεμικές μοίρες να έχουν δεχτεί πολύ συχνά τους τελευταίους μήνες σήματα «κόκκινου συναγερμού», που προέβλεπαν φόρτωση οπλισμού στα αεροσκάφη και άμεση απογείωση, με αποστολή την εξολόθρευση στόχων σε αποστάσεις πολύ μακρινές από τις βάσεις τους. Επιπλέον, είναι εντυπωσιακό ότι, παρά τα οικονομικά προβλήματα, η Πολεμική Αεροπορία προγραμμάτισε πρόσφατα ασκήσεις στις οποίες τα μαχητικά της αεροσκάφη και οι χειριστές έκαναν βολές με πραγματικά πυρά. Σε αυτές καταγράφηκαν πολλά χρήσιμα συμπεράσματα.

Όσον αφορά το Πολεμικό Ναυτικό, οι συμμετοχές σε διεθνείς αποστολές έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο και τα πλοία του στόλου έχουν παρουσία ειδικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Τα σενάρια των ασκήσεων, βέβαια, δεν περιορίζονται στην ταχύτατη μεταφορά προσωπικού. Είδαμε και ασκήσεις -ακόμη και νυχτερινές- για μάχες εντός κατοικημένων περιοχών.

Όλα αυτά αποτυπώνουν ένα κλίμα έντονης ανησυχίας το οποίο βέβαια φροντίζει να συντηρεί και η Τουρκία με διάφορες επιπόλαιες κινήσεις όπως η πρόσφατη... βόλτα τουρκικής κορβέτας στο Σούνιο.

Η συμμαχία με το Ισραήλ

Σημαντικός παράγοντας σε όλα αυτά είναι το Ισραήλ με το οποίο η στρατιωτική συνεργασία μπορεί να χαρακτηριστεί κάτι περισσότερο από στενή. Οι Ισραηλινοί πιλότοι γνωρίζουν πια το Αιγαίο πάρα πολύ καλά, αφού οι κοινές ασκήσεις με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία είναι κάτι παραπάνω από συχνές. Ασφαλώς οι Ισραηλινοί χρησιμοποιούν το Αιγαίο αλλά και περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας για σενάρια που έχουν να κάνουν με δικά τους επιχειρησιακά σχέδια σχετικά με το Ιράν. Όμως η αίσθηση που τουλάχιστον καλλιεργείται είναι ότι ο ελληνοϊσραηλινός στρατιωτικός άξονας δεν μπορεί να αγνοηθεί από την Τουρκία σε περίπτωση που η Άγκυρα κινηθεί επιθετικά στην περιοχή.

Πολλοί υπενθυμίζουν ότι η παρουσία του Ισραήλ στα «οικόπεδα» της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν σημαντικός παράγοντας αποτροπής όταν η Τουρκία απειλούσε λεκτικά θεούς και δαίμονες. Αν θα συμβεί το ίδιο και στην ελληνική εκδοχή του σεναρίου, μένει να το δούμε.

Προς το παρόν, βέβαια, θα πρέπει η Αθήνα να βρει... την κατάλληλη ώρα για την ανακήρυξη της ΑΟΖ, για την οποία δεν έχει ακόμη ξεκινήσει διαδικασίες συμφωνίας ούτε καν με τη Λιβύη και την Αίγυπτο. Η δεύτερη είναι εξαιρετικά σημαντική, αφού δέχεται ισχυρές πιέσεις από την Τουρκία για καθορισμό της ΑΟΖ, ο οποίος θα «σβήνει» από τον χάρτη το Καστελόριζο!

(REAL NEWS 16/12/2012 – ΠΑΡΙΣ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου