7 Δεκ 2012

ΡΩΣΙΚΗ ΚΑΧΥΠΟΨΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ


Παρόλο που από το 2003 και μετά οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας σημείωσαν θεαματική πρόοδο -όχι μόνο στον εμπορικό τομέα, όπου η Άγκυρα είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Μόσχας- φαίνεται πως εξαιτίας του ζητήματος της Συρίας, επανέρχεται μια καχυποψία που οδηγεί σε έλλειμμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στα δυο κράτη. 

Από την πλευρά της, η Ρωσία αντιδρά έντονα κάθε φορά που το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να εγκαταστήσει συστοιχίες πυραύλων στην ευρύτερη περιοχή. Η Μόσχα θεωρεί ότι η παραπάνω κίνηση θα δημιουργήσει ένα αρνητικό προηγούμενο βάσει του οποίου κάθε κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ θα μπορούσε για θέματα άμυνας να ζητά την εγκατάσταση πυραύλων στο έδαφός του.

Αφ' ετέρου θα ενισχύσει στρατιωτικά την Τουρκία vis a vis της Συρίας, και του Assad, του οποίου ο πιστότερος σύμμαχος είναι η Ρωσία. Επιπλέον, οι επιθέσεις της Συρίας με όλμους σε τουρκικό έδαφος δε δικαιολογούν την ανάπτυξη συστοιχιών πυραύλων στα τουρκο-συριανά σύνορα, ενώ επανειλημμένα Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν αναφέρει ότι η εγκατάσταση πυραύλων θα προκαλέσει αποσταθεροποιητικές τάσεις.

Η συριακή κρίση έχει επιδεινωθεί, το Ιράν βρίσκεται σε ανασφάλεια, καθώς φαίνεται να χάνει τον κοντινότερό του σύμμαχο και η Μόσχα φοβάται πως η εγκατάσταση των εν λόγω πυραύλων θα ανατρέψει τους συσχετισμούς ισχύος στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η επιδίωξη της Τουρκίας να εγκαταστήσει στην περιοχή των συνόρων της με τη Συρία συστοιχίες πυραύλων Patriot είχε ως αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση της Ρωσίας. «Η στρατικοποίηση των τουρκο-συριακών συνόρων είναι ένα ανησυχητικό μήνυμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Alexander Lukashevich στις 22 Νοεμβρίου, προσθέτοντας ότι η κίνηση αυτή δε θα συνέβαλλε με κανένα τρόπο στην προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Anders Fogh Rasmussen είχε αναφέρει στις 21 Νοεμβρίου ότι έλαβε μια επιστολή από την τουρκική κυβέρνηση που ζητούσε την ανάπτυξη πυραύλων Patriot, καθώς αυτή «θα αυξήσει τις αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας στον αέρα με σκοπό να υπερασπιστεί τον πληθυσμό και την επικράτειά της». Ο Rasmussen είχε δηλώσει ότι «η ανάπτυξη των πυραύλων θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης κατά μήκος των νοτιο-ανατολικών συνόρων του ΝΑΤΟ», καθώς και ότι η Ατλαντική Συμμαχία θα εξετάσει το αίτημα της Τουρκίας «χωρίς καθυστέρηση». Ωστόσο, επεσήμανε ότι εναπόκειται στις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που έχουν στη διάθεσή τους Patriot (Γερμανία, Ολλανδία, ΗΠΑ) να αποφασίσουν αν θα τους προσφέρουν στην Τουρκία και για πόσο χρονικό διάστημα.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Sergei Lavrov επανέλαβε στις 23 Νοεμβρίου, σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Rasmussen, την ανησυχία της Ρωσίας για τα σχέδια της ενίσχυσης της στρατιωτικής δυνατότητας του ΝΑΤΟ στην περιοχή, ενώ επαναβεβαίωσε την ανάγκη για άμεσο διάλογο μεταξύ της Άγκυρας και της Δαμασκού προκειμένου να αποφευχθούν ανεπιθύμητα περιστατικά. Τέλος, ο νέος απεσταλμένος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, Alexander Grushko, τόνισε στις 30 Νοεμβρίου ότι η ανάπτυξη των αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot στα τουρκο-συριακά σύνορα «σημαίνει ότι η Συμμαχία βαδίζει προς την κατεύθυνση της εμπλοκής στη συριακή σύγκρουση», καθώς και ότι η συγκεκριμένη εμπλοκή του ΝΑΤΟ «μπορεί να επιταχύνει ή θα μπορούσε να γίνει αμετάκλητη σε περίπτωση ενός περιστατικού ή πρόκλησης». 

 ΠΗΓΗ: Ι.ΔΙ.Σ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου