Αν, όπως συμβαίνει συνήθως, η Άγκυρα προχωρήσει σε αυτά που δημόσια έχει ανακοινώσει, τότε μέχρι το καλοκαίρι η Αθήνα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια σοβαρή κρίση στα ελληνοτουρκικά. Η έρευνα για υδρογονάνθρακες σε θαλάσσιες περιοχές της ελληνικής ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο (Καστελόριζο) είναι η αναμενόμενη τουρκική κίνηση. Η ελληνική απάντηση σε πια τέτοια πιθανότητα είναι ακόμη υπό διαμόρφωση.
Για τη διαμόρφωση της ελληνικής απάντησης είναι απαραίτητη μια σαφής τοποθέτηση στη σκακιέρα του σκληρού παιχνιδιού των ισχυρών δυνάμεων στη περιοχή. Ίχνη αυτού του παιχνιδιού μπορεί κανείς να διακρίνει κοιτώντας – μεταξύ άλλων – τις διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Δηλαδή του ελληνικού δικτύου Φυσικού Αερίου. Είναι προφανές ότι η επιλογή του νέου ιδιοκτήτη θα περιγράψει σαφέστατα και την επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης μεταξύ των αντιμαχόμενων ισχυρών δυνάμεων.
Πρόκειται για μια επιλογή η οποία σε κάθε περίπτωση συνεπάγεται ζημιές και κέρδη. Από την μια υπάρχει «προσφορά» – δανεικού – χρήματος, από την άλλη «εγγυήσεις» ασφάλειας. Κανείς από τους ενδιαφερόμενους να ελέγξει τον προσανατολισμό του ελληνικού ενεργειακού δικτύου δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει ταυτόχρονα και τις δύο (οικονομική και ασφάλεια) ανάγκες της Ελλάδας.
Το ελληνικό δίλημμα πολλαπλασιάζεται σε ένταση αν συνυπολογίσει κανείς ότι η χώρα υπάρχει μόνο χάρη στην ευρωπαϊκή (γερμανική) χρηματοδότηση. Ωστόσο η Γερμανία δεν είναι σε θέση να προσφέρει καμία βοήθεια στην περίπτωση που απειληθεί η ελληνική ασφάλεια.
Αυτήν την εξαιρετικά δυσμενή ελληνική θέση έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα εκμεταλλευτεί η Άγκυρα. Από τον περασμένο Μάιο στην τουρκική εφημερίδα της κυβέρνησης έχουν ανακοινωθεί περιοχές της ελληνικής ΑΟΖ (νότια και δυτικά του Καστελόριζου, μεταξύ άλλων) οι οποίες παραχωρούνται για έρευνες στην τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία TPAO. Πριν από λίγες μέρες στον τουρκικό τύπο υπήρξαν δημοσιεύματα τα οποία προσδιόριζαν την έναρξη των ερευνών την ερχόμενη Άνοιξη.
Αν η Τουρκία υλοποιήσει (όπως κατά κανόνα συμβαίνει) τις αποφάσεις της και προχωρήσει σε έρευνες εντός της ελληνικής ΑΟΖ, η ελληνική κυβέρνηση θα υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων να απαντήσει στο ελληνικό στρατηγικό δίλημμα και να κινηθεί (προς τις ΗΠΑ) στη σκακιέρα αναζητώντας προστασία, εκθέτοντας τη γερμανική αδυναμία να «προστατεύσει» το ευρωπαϊκό οικονομικό της βασίλειο και πολλαπλασιάζοντας την αμερικανική πίεση προς το Βερολίνο να προσαρμόσει τον βηματισμό του στις αμερικανικές στρατηγικές κινήσεις.
ΥΓ. 1:Αν, όπως συμβαίνει συνήθως, η Άγκυρα προχωρήσει σε αυτά που δημόσια έχει ανακοινώσει, τότε μέχρι το καλοκαίρι δεν αποκλείεται να έχουμε και εκλογές...
ΥΓ. 2:Τα σενάρια δεν προετοιμάζονται για να υλοποιηθούν. Τις περισσότερες φορές είναι αρκετή η «ανάγνωσή» τους για να επέλθουν οι απαραίτητες προσαρμογές, όπως πιθανότατα θα διαπιστώσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προετοιμαζόμενος να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου