11 Μαρ 2013

Άμεση η ανάγκη κονδυλίων για τις Ένοπλες Δυνάμεις


H Πολεμική Αεροπορία χρειάζεται επειγόντως €80 εκατ. για την κάλυψη των αναγκών της σε καύσιμα.Αρρυθμίες στην αμυντική λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων προκαλούν οι μειωμένες για φέτος πιστώσεις αλλά και η πρόβλεψη για ακόμη λιγότερες, κατά 270 εκατ. ευρώ, την επόμενη χρονιά, όπως προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής
. Ηδη, οι οικονομικές υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας υπολογίζουν για το τρέχον έτος ότι απαιτούνται 100 εκατ. περισσότερα από τα κονδύλια που έχουν προϋπολογισθεί για καύσιμα αλλά και για τη χρηματοδότηση των προϋπολογισμών των στρατιωτικών νοσοκομείων τα οποία βρίσκονται σε οριακό σημείο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Πολεμική Αεροπορία, καθώς ο λειτουργικός προϋπολογισμός της -κατά το ήμισυ- αφορά δαπάνες σε καύσιμα. «Οι εγγεγραμμένες πιστώσεις γι’ αυτό τον σκοπό αρκούν μόνο για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο», επισημαίνει στην Καθημερινή πηγή από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικού Σχεδιασμού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Οι επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν γνωστοποιήσει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου εξαρχής το ζήτημα των χαμηλών πιστώσεων και, σύμφωνα με τους ίδιους, απαιτούνται επιπλέον 80 εκατ. για την κάλυψη των αναγκών σε καύσιμα, προκειμένου να υλοποιηθεί ο επιχειρησιακός σχεδιασμός, ο οποίος ούτως ή άλλως τα τελευταία δύο χρόνια είναι προσαρμοσμένος στα νέα οικονομικά δεδομένα. Ετσι, προτείνεται η ένταξη του κονδυλίου για καύσιμα στους κωδικούς των εξοπλιστικών προγραμμάτων, στη λογική ότι η προμήθειά τους σχετίζεται άμεσα με την υποστήριξη των μαχητικών αεροσκαφών.
Η πρόταση των επιτελών της Πολεμικής Αεροπορίας εκκρεμεί εδώ και καιρό, αφού έως τώρα οι ηγεσίες των υπουργείων Αμυνας και Οικονομικών δεν έχουν αποσαφηνίσει πώς θα εξοικονομηθούν τα απαραίτητα κονδύλια. Αδιευκρίνιστο παραμένει, επίσης, πώς θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου οι πιστώσεις που προβλέπονται στον διαγωνισμό προμήθειας καυσίμων για τις ανάγκες του συνόλου των Ενόπλων Δυνάμεων την επόμενη διετία. Στις 21 Φεβρουαρίου δημοσιεύθηκε η προκήρυξη του διαγωνισμού, τον οποίο θα πραγματοποιήσει τουλάχιστον μετά δύο μήνες η υπηρεσία προμηθειών της Πολεμικής Αεροπορίας, συνολικού προϋπολογισμού 636 εκατ. ευρώ. «Τα ποσά εγγράφονται, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα εξασφαλιστούν οι πιστώσεις για το σύνολό τους», σημειώνει η ίδια πηγή.
Παρά τις αλλεπάλληλες μειώσεις στα λειτουργικά έξοδα, τα επιτελεία έχουν καταφέρει να εξορθολογίσουν τη χρήση των μέσων τους διατηρώντας το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης των στελεχών τους. «Η κατάσταση είναι οριακή. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν στο μέλλον, με τις διατιθέμενες πιστώσεις, θα καταφέρει να διατηρηθεί στο ίδιο επίπεδο», παρατηρούν ωστόσο επιτελείς του Πενταγώνου. Επίσης, για την επόμενη χρονιά «προβλέπεται εξοικονόμηση περίπου 45 εκατ. ευρώ από τη μισθοδοσία προσωπικού και περισσότερα από 200 εκατ. από περικοπές σε λειτουργικές δαπάνες.
Τα επιτελεία από την αρχή του έτους «κόβουν και ράβουν» τους προϋπολογισμούς χωρίς όμως να επιτυγχάνουν την κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών. Η σημαντική μείωση των λειτουργικών δαπανών έχει επηρεάσει το σύνολο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Οπως αναφέρει πηγή του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, οι εκπαιδευτικές ασκήσεις έχουν μειωθεί σε ποσοστό 15%-17% προκειμένου να επιτευχθεί εξοικονόμηση σε καύσιμα και λιπαντικά των πλωτών μέσων.
Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στον Στρατό Ξηράς. Οι περιορισμένες πιστώσεις έχουν φέρει σε οριακό σημείο τη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών πυρομαχικών, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι ασκήσεις ή να διεξάγονται σε μικρότερη κλίμακα. «Τον τελευταίο χρόνο οι μηχανοκίνητες μονάδες περιορίζουν τα λειτουργικά, πραγματοποιώντας δραστηριότητες μικρής κλίμακας», παρατηρεί πηγή του ΓΕΣ. Σύμφωνα με άλλη πηγή, η μείωση της χρηματοδότησης έχει προκαλέσει ελλείψεις και σε ανταλλακτικά.
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου