26 Ιαν 2013

ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ''DEFENCENET'' ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΑΜΥΝΑ


Mε επιτυχία διεξήχθη το συνέδριο «Ενεργειακή Ασφάλεια και Άμυνα» που διοργάνωσαν το ''Defencenet'' και η "ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ"  στο Ζάππειο Μέγαρο. Μίλησαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος, οι πρεσβευτές του Ισραήλ Arye Mekel και της Κύπρου Iωσήφ Ιωσήφ, ο πρόεδρος του ΕΛΚΕΔΑ Σταύρος Καρκαλέτσης, ο καθηγητής Παν/μνίου Μακεδονίας Μάνος Καραγιάννης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα ενέργειας Ηλίας Κονοφάγος και ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας.
Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν επίσης οι δύο υφυπουργοί Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Καράμπελας και Δημήτρης Ελευσινιώτης, ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος Αντώνης Τσαντηράκης και ο Αρχηγός Στόλου αντιναύαρχος Κωνσταντίνος Μαζαράκης-Αινιάν. Ακολουθούν τα σημαντικότερα σημεία των κεντρικών εισηγήσεων:

ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, υπουργός εθνικής άμυνας: Την κρίση θα την ξεπεράσουμε. Είμαστε χώρα ''κλειδί'' στο παγκόσμιο σύστημα ασφάλειας. Κανένα βήμα πίσω δεν θα γίνει από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για την ΑΟΖ, και ότι έχει πει θα τηρηθεί. Η κυβέρνηση θα σταθμίσει όμως όλες τις καταστάσεις και θα υλοποιήσει τις εξαγγελίες όταν ο χρόνος θα είναι κατάλληλος για το εθνικό συμφέρον της χώρας. Έρχονται σημαντικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο κυβέρνησης μέχρι την άνοιξη. 

Δεν υπάρχουν πολλές χώρες που να έχουν βάσεις όπως αυτή της Σούδας. Οι σύμμαχοί μας έχουν να πουν τα καλύτερα λόγια για τη φιλοξενία, αλλά κυρίως για την εξαιρετική συνεργασία με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Αυτό επέτρεψε την ανάπτυξη της αμυντικής μας συνεργασίας και με το Κατάρ. Είμαστε στο ΝΑΤΟ επειδή το θέλουμε. Θα συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε την πολιτική μας αυτή με προσήλωση για το συμφέρον του ελληνικού λαού και είμαστε στη διάθεση φίλων και συμμάχων για να ανταλλάξουμε απόψεις και να τα εφαρμόσουμε στην πράξη.

Επιδιώκουμε σύσφιξη σχέσεων με την Ευρώπη, με χώρες όπως είναι η Γερμανία και η Γαλλία, που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο σε αμυντικό επίπεδο παρά τις ό,ποιες διαφωνίες που μπορεί να υπάρχουν. Ήρθε και η ώρα να απαλλαγούμε από το σύνδρομο του αντιαμερικανισμού, το οποίο θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα χρόνια με διάλογο και πειθώ. Να σπάσει το κέλυφος του αντιαμερικανισμού που υπάρχει από την μεταπολίτευση και έπειτα στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει όμως ανοικτή την πόρτα σε νέους παίκτες, όπως Κίνα και Ρωσία. Η διαμόρφωση αυτή των νέων σχέσεων απορρέει από την νέα αντίληψη του γεωπολιτικού μας ρόλου.  
  
Είμαι ικανοποιημένος που η αναθέρμανση των ελληνοισραηλινών σχέσεων υλοποιείται από την κυβέρνηση Σαμαρά και εμένα στον τομέα της άμυνας. Αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης η ανάπτυξη αμυντικής σχέσης με το Ισραήλ. ΗΤουρκία ας προετοιμαστεί για τα νέα δεδομένα. Να σταματήσει τις παραβιάσεις του εναέριου και του θαλάσσιου χώρου, Δεν προσφέρουν τίποτα. Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη και το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Καμία αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας σε αέρα και θάλασσα. 



ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΩΣΤΑΡΑΚΟΣ, αρχηγός ενόπλων δυνάμεων: Θα υπάρξει ρευστότητα, ίσως και αναταραχή στην ανατ. Μεσόγειο. Κάνουμε συνεχώς διακλαδικές ασκήσεις, διότι έχουμε μελετήσει την απειλή και στέλνουμε τα κατάλληλα μηνύματα. Θα έχουμε επέκταση του επιχειρησιακού χώρου δράσης των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων πέρα από το Αιγαίο, προς την περιοχή της ανατ. Μεσογείου, διότι εκεί υπάρχουν εθνικά συμφέροντα. Αποστολή μας είναι να τα υπερασπιστούμε. Τα συμφέροντα αυτά σχετίζονται μεταξύ άλλων με την υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, την σταθερότητα, την ασφάλεια και την εγκαθίδρυση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Και εδώ εστιάζεται ο ρόλος μας.

Παρά τα προβλήματα, έχουμε σχέδια. Τα προβλήματα αντιμετωπίζονται και δεν επηρεάζουν την επιχειρησιακή μας ετοιμότητα. Λέμε όχι στο δίλλημμα πόλεμος ή υποχώρηση, δουλειά μας ως ένοπλες δυνάμεις είναι να προσφέρουμε στην κυβέρνηση όσο πιό πολλές επιλογές. Κι αυτό ακριβώς κάνουμε. Απαιτείται η συνεργασία με χώρες όπως η Κύπρος και το Ισραήλ. Οι δυνατότητες ήδη υπάρχουν και η λαμβανόμενη αναγνωρισμένη εικόνα, αποτέλεσμα της σύνθεσης πληροφοριών προερχομένων από ποικίλες, αλληλοσυμπληρούμενες και αλληλοεπιβεβαιούμενες πηγές, μας ικανοποιεί πλήρως. Οι πρόσφατα διενεργηθείσες αλλά και οι σχεδιαζόμενες διακλαδικές ασκήσεις των ενόπλων δυνάμεων, λειτουργούν προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση.

Στην απευκταία περίπτωση που επικρατήσουν άφρονες σκέψεις και αμφισβητηθεί η ετοιμότητα και η αποφασιστικότητα της Ελλάδος να υπερασπίσει τα δικαιώματά της ή να ανταποκριθεί στις διεθνείς και συμμαχικές υποχρεώσεις της, οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να επέμβουν και να επαναφέρουν τη νομιμότητα, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας.


ARYE MEKEL, πρέσβης Ισραήλ στην Ελλάδα: Θέλουμε την τριμερή συνεργασία, Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρος. Πιστεύουμε σε αυτό, δουλεύουμε σε αυτό. Η συνεργασία προωθείται, με την προσπάθεια και θέληση από τον υπουργό άμυνας της Ελλάδος Πάνο Παναγιωτόπουλο και τον ΑΓΕΕΘΑ Μιχ. Κωσταράκο. Και βεβαίως με την πρωθυπουργία του Αντώνη Σαμαρά. Οι ανταλλαγές υπουργών και επισκέψεων το καταδεικνύουν, και ποτέ πριν η ελληνική κοινή γνώμη και τα ελληνικά ΜΜΕ δεν διάκεινταν τόσο φιλικά προς εμάς.

Πρέπει να πω, πως ενώ μέχρι σήμερα οι υψηλές τεχνολογίες, οι τεχνολογίες αιχμής, ήσαν το νο 1 εξαγώγιμο προιόν του Ισραήλ, αυτό θα αλλάξει, αφού το φυσικό αέριο θα είναι η σημαντικότερη δύναμή μας εξαγωγικά, στα χρόνια που θα έρθουν. Και η Ελλάδα, η Κύπρος, είναι απαραίτητοι εταίροι για να φτάσει το φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Ευρώπη, άρα οι προοπτικές της τριμερούς συνςεργασίας διαγράφονται ευοίωνες. Ο ενεργειακός τομέας θα είναι η κινητήριος δύναμη της οικονομίας, και δημιουργούνται τεράστιες ευκαιρίες για το Ισραήλ, τη Κύπρο και την Ελλάδα. Σήμερα το Ισραήλ είναι ένα πετυχημένο κράτος στη Μεσόγειο και η πιο ισχυρή χώρα στη Μέση Ανατολή, με ένοπλες δυνάμεις που συγκαταλέγονται στις καλύτερες του κόσμου, ενώ η οικονομία του Ισραήλ άντεξε στην οικονομική κρίση και παρά τις συνεχόμενες πολεμικές αναμετρήσεις πέτυχε σε πολλούς τομείς.

Πρέπει να σταθώ και στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και να σας πως ότι κανένας δεν θα δήλωνε ευτυχής από ένα πυρηνικό Ιράν. Εκτιμούμε πως μέχρι το καλοκαίρι, οι Ιρανοί θα έχουν φτάσει στο σημείο όπου δεν έχει επιστροφή...



ΙΩΣΗΦ ΙΩΣΗΦ, πρέσβης Κύπρου στην Ελλάδα: Έχουν αρχίσει οι αναγκαίες διεργασίες για την δημιουργία μονάδας υγροποίησης φυσικού αερίου στη Κύπρο, γεγονός που θα την καταστήσει κομβικό σημείο για την προώθηση ενέργειας στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά. Έχουν βρεθεί μέρι σήμερα αποθέματα 1,68 δις βαρέλια πετρελαίου και 122 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου γεγονός που θέτει βάσεις για τεράστια οικονομική ανάπτυξη. Τεράστιας σημασίας θα είναι και η δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος θα συνδέει ενεργειακά το τρίγωνο Ελλάδας, Κύπρου  και Ισραήλ.

Οι προτεραιότητες που δίνει η Λευκωσία για το αμέσως προσεχές διάστημα, είναι η ενεργειακή αυτονομία της Κύπρου και η ανάδειξή της σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο που θα τροφοδοτεί την Ευρώπη. Για το λόγο αυτό έχει συσταθεί κρατική εταιρία υδρογονανθράκων, με έσοδα που θα καταλήγουν σε ειδικό ταμείο για τη χρηματοδότηση υποδομής, ενίσχυση κρατικού προϋπολογισμού και δημιουργίας αποθεματικού για τις μελλοντικές γενεές.

Το μοντέλο αυτό άλλωστε επιδιώκεται να αντιγραφεί και από την Αθήνα, καθώς η ΕΕ αναζητεί εναλλακτικές πηγές ανεφοδιασμού με άμεση συνέπεια τη δραματική αναβάθμιση της Κύπρου στο παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.


ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΚΑΛΕΤΣΗΣ, αμυντικός αναλυτής, πρόεδρος ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α.: Μια πολιτική υπέρ της ΑΟΖ απαιτεί προυποθέσεις και άξονες. Η ΑΟΖ θέλει εργαλεία υπεράσπισής της. Τα έχουμε; Φοβάμαι πως όχι. Η αποτροπή της χώρας βαίνει μειούμενη, και απαιτούνται λύσεις ανάγκης, σε θάλασσα και αέρα. Παρά την κρίση, μπορούν να γίνουν κάποια πράγματα, αφού βεβαίως θέλουμε να προχωρήσουμε στα της ΑΟΖ.

Τι χρειάζεται πρωτίστως; Οι παθογένεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, οι φοβίες και οι εξαρτήσεις, να μην μεταφερθούν και στην ενεργειακή πολιτική. Μια πολυσχιδής ενεργειακή διπλωματία, οφείλει να εργαστεί σφαιρικά και συνολικά. Όλοι θα θέλαμε πχ, στην επικείμενη αποκρατικοποίηση  ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, να κρατήσουμε τουλάχιστον το 51%. Αυτό είναι το εθνικά ορθό. Και βεβαίως, μόνο κριτήριο: Όποιος κάνει την καλύτερη προσφορά. Από την ώρα όμως που ο λαός μας πεινάει και κρυώνει, και η μνημονιακή σπάθη κρέμεται από πάνω μας, αν η κυβέρνηση αποφασίσει πως δεν έχει αυτή τη δυνατότητα του 51%, τουλάχιστον ας επιδιώξει, σε οποιονδήποτε επιλεγεί, από οποιαδήποτε χώρα, να αποσπάσει ευρύτερες μορφές συνεργασίας, και πέρα από την ενέργεια: Στις επενδύσεις, στον τουρισμό, στην άμυνα. Η Ελλάδα, πλάι στις παλιές της συμμαχίες, χρειάζεται και νέες, νέους γεωστρατηγικούς εταίρους.

Είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε Αθήνα και Λευκωσία σε ένα κοινό ενεργειακό δόγμα, αφού αυτό του ενιαίου αμυντικού χώρου πέθανε. Έργοις συμπαράταξη, όχι λόγοις συμπαράσταση. Προτείνω κοινό θεσμικό συντονιστικό όργανο, ένα ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδος-Κύπρου που θα χαράζει εφ' εξής κοινή, συντονισμένη υψηλή στρατηγική, κι όχι μόνο στην ενέργεια. Όραμα σε βάθος χρόνου: Ενοποιημένος, κατ΄αρχάς ενεργειακά, χώρος, με τις ΑΟΖ Ελλάδος και Κύπρου λειτουργικά ενοποιημένες, ώστε ως Έθνος να ελέγχουμε  -στο μέτρο του δυνατού πάντα-  μια τεράστιας αξίας θαλάσσια έκταση, από τα στενά του Οτράντο στην Αδριατική μέχρι τη θάλασσα της Λεμεσσού και της Αμμοχώστου. Θαλάσσια σύνορα από τη Ιταλία μέχρι το Ισραήλ και το Λίβανο, με κατακόρυφα αναβαθμιζόμενη την γεωστρατηγική μας αξία.


ΜΑΝΟΣ  ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ, επίκ. καθηγητής διεθνών σχέσεων πανεπιστημίου Μακεδονίας: Τα κοιτάσματα Κύπρου και Ισραήλ θα μειώσουν την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία, ταυτόχρονα όμως η Τουρκία αυτονομείται. Η Ρωσία είναι ένας πολύ καλός και αξιόπιστος ενεργειακός εταίρος, όμως κανένας στην ΕΕ δεν θα επιθυμούσε μονομερείς εξαρτήσεις. Παρ' ότι η Ρωσία στηρίζει Κύπρο και Συρία -μια ανατροπή Άσαντ θα εξαφανίσει από την ανατ. Μεσόγειο τους Ρώσους- ενεργειακά η Ρωσία συμπλέει με την Τουρκία, έχουν κοινά οικονομικά συμφέρροντα και συνεργασία. Πως θα μπορούσαν ''να τα σπάσουν''; Θα βάλει ''πλάτη'' η Ρωσία αν η Κύπρος χρειαστεί βοήθεια; Προφανώς όχι. Οι Γάλλοι από την άλλη, θα μπορούσαν ενδεχομένως να το κάνουν και να βοηθήσουν την Κύπρο. Ας μην ξεχνάμε, όσον αφορά τις σχέσεις μας με το Ισραήλ, πως η διπλωματία και η γραφειοκρατία στο Τελ Αβίβ, κόντρα στις πολιτικές ελίτ της χώρας, επιθυμούν μια επαναπροσέγγιση με την Τουρκία.

Αναμένονται ανταγωνισμοί και εντάσεις στην ανατ. Μεσόγειο. Αυτό που η Ελλάδα πρέπει να κάνει, είναι η ενεργοποίηση του ενιαίου αμυντικού χώρου με την Κύπρο, η ισχυροποίηση της Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο, και μια εκστρατεία προπαγάνδας στις ΗΠΑ που να καταδεικνύει την στρατηγική αξία των κοιτασμάτων και του ενεργειακού πλούτου Ελλάδος και Κύπρου.

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΦΙΛΗΣ, διευθυντής ερευνών ΙΔΙΣ, Πάντειο Πανεπιστήμιο: Η Ευρώπη είναι σήμερα σε δίλημμα, αναζητά εναλλακτικούς της Ρωσίας ενεργειακούς διάδρομους. Αυτό εμπεριέχει έναν κίνδυνο για εμάς, δηλαδή εναλλακτικός της Ρωσίας παίκτης να καταστεί η Τουρκία. Το σχέδιο με τον Nabucco φαίνεται πως αποτυχγάνει, αφού μόνος σίγουρος τροδοφότης του έως τώρα παραμένει το Αζερμπαιτζάν. Και η Ευρώπη θα διψάσει τα επόμενα χρόνια για φυσικό αέριο. Κι εδώ η Ελλάδα μπορεί όντως να προσφέρει εναλλακτικές.

Νομίζω πως πρέπει ως Ελλάδα να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Κύπρου, και είναι πολύ βασικό στο σημείο αυτό οι συμφωνίες τρόικας-Λευκωσίας να μην επηρεάσουν την όλη διαδικασία σε βάρος της Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου